Otthont teremteni, ahol nemcsak polgártársaim, hanem az ide csábított vendégek és turisták is jól érzik magukat. Így hozva létre azt, ami másoknak csábító és hívogató a városban, viszont nekünk, dunaszerdahelyieknek büszkeség és maga az otthon.

Csallóköz cikk: Vágta, muzsika és ExperiDance

DUNASZERDAHELY – A város idén nyáron is több érdekes programmal várja az érdeklődőket, de közben a fejlesztések sem állnak le.

Hájos Zoltán polgármestertől azt is megtudtuk, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatójának mandátuma lejárt, a kiírt pályázat alapján július elsejétől indul az új időszak és továbbra is Masszi János vezeti majd az oktatási intézményt, aki egyedül pályázta meg a posztot és a bizottság elfogadta pályázatát. Az oktatási témát érinti továbbá, hogy lefolyt a közbeszerzés a Szabó Gyula Alapiskola EU-s forrásokból történő felújítására. Most kerül sorra a szerződések aláírása. „A város mindent megtesz azért, hogy a nyáron minden olyan munkálat sorra kerüljön, amely a tanév közben akadályozná a tanítást. Emellett egy multifunkcionális sportpályára is pályázik Dunaszerdahely az iskola udvarán, ha ez is eredményes lesz, akkor tovább fejlődhet az intézmény“ -  jegyezte meg Hájos.

A nyugati lakótelepen a Nagyabonyi út mellett a lakóházaknál parkoló újraaszfaltozására kerül sor a Nyugat-szlovákiai Vízművekkel közös együttműködés keretén belül. Nyáron egyébként útlezárások nem várhatóak a város részéről, amelyek lesznek, azokra az egyéni beruházások miatt van szükség rövidebb időszakra, mint például jelenleg az Nyugati lakótelepen vagy korábban a Szlovák Takarékpénztárnál.

A polgármester kiemelte, a Lőrincz Gyula utca 2134-es lakóháza kapcsán befolyó bevétel értékében kerülhet sor idén beruházásra. Az önkormányzati képviselők a héten kedden döntenek arról, hogy elfogadják-e az érintett bizottság döntését, amely jóváhagyásra javasolta a 141 ezer eurós ajánlatot a lakóépületért. Az ajánlattevő lakóházként szeretné működtetni az épületet a felújítás után.

Ami a nyári rendezvényeket illeti, a város az udvari muzsika rendezvénysorozata csütörtökönként vonzza majd a zene kedvelőit, emellett az augusztus 20-i ünnepsorozat kapcsán ExperiDance táncszínház dunaszerdahelyi fellépése augusztus 15-én várható, a Vásártéren vagy rossz idő esetén a sportcsarnokban.

A Felvidéki Vágta kapcsán a polgármester elmondta, az augusztus 8-i időpontot a magyarországi partner határozta meg, s az is kötött, hogy milyen lovakkal versenyezhetnek majd az amatőr lovasok. További feltétel, hogy csak 18 évnél idősebb lovasok indulhatnak, a lovak pedig egy-egy települést képviselnek. Már most biztos, hogy Dunaszerdahelyen kívül indul Somorja, Sókszelőce, Naszvad, de további jelentkezők is várhatóak. „Igazi kulturális rendezvényt szeretnénk a Csallóközbe hozni, amelyből két ló és Dunaszerdahely képviselője is részt tud venni a Nemzeti Vágta magyar fővárosban sorra kerülő fináléján.“

Egyben a Csallóközi vágtát is meghirdetik a szervezők, amelyre szlovák lovasok is indulhatnak, amelynek győztese a magyarországi nemzetközi futamban több ország versenyzőivel mérettetheti meg magát.