Otthont teremteni, ahol nemcsak polgártársaim, hanem az ide csábított vendégek és turisták is jól érzik magukat. Így hozva létre azt, ami másoknak csábító és hívogató a városban, viszont nekünk, dunaszerdahelyieknek büszkeség és maga az otthon.

Csallóköz cikk: Jövőre is vágta Dunaszerdahelyen

DUNASZERDAHELY/BUDAPEST – A szeptember 19-20-án a magyar fővárosban megrendezett Nemzeti Vágtán első alkalommal vettek részt felvidéki versenyzők.

Hájos Zoltán, a Felvidéki Vágtának helyszínt adó Dunaszerdahely polgármestere érdeklődésünkre elárulta, az első év elsősorban a tapasztalatszerzésről szólt, igyekeztek minden érintettet meggyőzni arról, hogy megfelelő szinten tudnak ilyen nagyságú rendezvényt megvalósítani, ami a visszajelzések alapján sikerült.

Az időpont, vagyis augusztus 8-át a magyarországi szervezők választották, mivel a sűrű 18 előfutamos vágták között ez volt az egyetlen lehetőség, ami viszont egybe esett a Nemeshodosi lakomával, de ennek ellenére sok érdeklődő látogatott ki a nagy melegben a sikabonyi reptérre.

„Úgy vélem, mivel már most jelezzük, hogy jövő év június 25-én lesz a Felvidéki Vágta, így kérhetjük a környező települések polgármestereit, hogy erre az időpontra ne tervezzenek nagyobb szabású programot, hiszen ez a megmérettetés az egész felvidéki közösség számára fontos és a közönséget sem szükséges megosztani.“

A magyar partner elismerően szólt a Felvidéki Vágtaról, s annak lebonyolításáról, hogy a 18 előfutam közül a legjobb öt közé sorolta a dunaszerdahelyit. „Az első évi hibákat igyekszünk a következő évben kiküszöbölni és bízunk abban, hogy a versenyzők is jobban felbuzdulnak, hiszen biztonságos feltételek mellett versenyezhetnek a lovaikkal. A polgármesterek pedig ugyancsak meggyőződhettek arról, hogy kiváló lehetőséget jelent a vágta a településük bemutatására.“

Somorja, Naszvad és Dunaszerdahely csapata szeptember 19-én a Nemzeti Vágtán egy baráti hangulatú rendezvénynek lehettek a szereplői, amelyen az egész Kárpát-medence képviseltette magát, sőt, távolabbi régiókból is érkeztek résztvevők. „A kellemes őszi időben lehetőséget kaptunk a 6x3 méteres sátorban bemutatni Felvidéket, elsősorban a résztvevő településeket, vagy éppen a termálfürdőnket. Azt sajnáljuk, hogy a szponzorok közül senki sem mutatkozott be Budapesten. A tardoskeddi szövetkezet viszont lehetőséget kapott, hogy a homoktövisből készült szörpöket, italokat bemutassa és a felvidéki borok sem hiányoztak a sátrunkból. Nagyon pozitív volt a fogadtatása a standunknak, miközben hívtuk a látogatókat, hogy jöjjenek a régiónkba.“

A verseny kapcsán megjegyezhetjük, hogy a Dunaszerdahely és Naszvad nagyközség színeiben futott ló és lovasa a hatodik előfutomon futott. A csallóközi lovas éppen csak lemaradt a második helyről, a második Sellye mögött lett harmadik, míg a naszvadi versenyző a hatodik helyen ért célba. A somorjaiak azzal a Bajával versenyeztek, aki a viadal győztese lett, míg ők az előfutamban a hatodik helyen végeztek.

Természetesen az első évben a tapasztalatok gyűjtése volt a cél, mert arra, hogy a 8 éve a vágtán részt vevő lovasokat legyőzzék, kevés volt az esély, de sok hasznos információt gyűjtöttek, így a jövő évben már komolyabb eredményeket is megcélozhatnak.

A nemzetközi futamrésztvevői a Bábolnai Nemzeti Ménes lovaival indultak, hiszen a tengerentúlról is érkezett lovasok nem hozták magukkal lovaikat, mert Magyarországra való szállításuk tetemes költséggel járt volna, így sorsolt lovakkal versenyeztek. A szlovák lány, Monika Matušeková, az elődöntőből továbbjutott a nemzetközi futam döntőjébe, méghozzá a harmadik helyen, a fináléban viszont kisebb balesetet szenvedett, ezért a döntő futamot nem tudta befejezni, de így is komoly siker a továbbjutása. Ezt a számot Kína lovasa nyerte.

Hájos Zoltán a júniusban sorra kerülő második évad kapcsán elárulta, a szervezők igyekeznek még színvonalasabb rendezvényt megvalósítani, amiről folyamatosan fogják informálni az érdeklődőket a sajtón keresztül is. „Az ugyanis mindenki számára egyértelmű, hogy a Felvidéki Vágta kiváló lehetőséget jelent a turizmus számára is a nyári főszezont megelőzően” - mondta el végezetül a polgármester.